60a35f7c24396 60179455 2482692101754742 1249268500208287744 n
 
 
День вишиванки, покликаний сприяти єдності і культурному відродженню українського народу.
Вишиванка – це наша особлива національна традиція. У ній відбуваються події, пишуться долі, зберігаються цінності ідентичності української народності. Це історія, це надзвичайно важлива національна пам'ять, яку ми з вами маємо зберегти та передати нащадкам, це наш оберіг.
 
Кожен регіон України має свої особливості вишиванок:
• На Полтавщині вишиванки обробляються білими нитками, дуже рідко червоними або сірими.
• На Харківщині техніці вишивання притаманні своєрідні поліхромні орнаменти, що створюються напівхрестиком або хрестиком.
• Вишивки Полісся — прості й чіткі за композицією. Ромбоподібна лінія геометричного візерунка часто повторюється кілька разів по всій площі вишиванки.
• На Волині створюються вишиванки зі своєрідною вишивкою, геометричними візерунками, чіткими і простими за композицією, виконаними червоною ниткою на біло-сірому полотні.
• У південних районах України переважають рослинні мотиви.
• Вишиванкам Київщини притаманний рослинно-геометричний орнамент зі стилізованими гронами винограду, кольором хмелю або восьмипелюстковими розетками, ромбами та квадратами. Основними кольорами є білий, коралово-червоний і чорний.
Сьогодні ми вдягаємо вишиванки, щоб показати незламність українського народу, щоб об’єднати всі покоління через віки.
Кажуть, що «піксель», то і є з'єднання та трансформація всіх елементів та всіх стилів вишиванок, адже герої з усіх регіонів зараз боронять нашу землю від російської агресії.
 
Тож збережемо нашу землю вишивано-піксельним строєм!
З Днем вишиванки! Слава ЗСУ! Слава Україні!