0231За участі президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова у Києві відбулося засідання Наглядової ради Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

В обговоренні актуальних питань розвитку місцевого самоврядування в Україні взяли участь перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода, заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, представник генерального секретаріату РЄ Клаудіа Лучіані, голова Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко, спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації Даніель Попеску, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, донорських програм, експерти.

Як повідомив за підсумками засідання Сергій Чернов, «обговорювався поточний стан, виклики, перспективи та пріоритети реформи децентралізації та місцевого самоврядування. Розглядався План дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки».

Президент Української асоціації районних та обласних рад резюмував основні завдання, накреслені на майбутнє учасниками наради: створення спроможних громад, розвиток сільських територій, формування ОМС регіонального і субрегіонального рівнів, зміна АТУ, підготовка кадрів для ОМС, надання якісних адміністративних послуг.

Йшлося також про необхідність розширення географії Програми РЄ, підтримки Конституційної реформи, ефективного управління людськими ресурсами.

«Вважаю, що Конституційна реформа в частині децентралізації влади необхідна для фіксації найпомітніших її досягнень та забезпечення незворотності цього процесу, - наголосив Сергій Чернов. - Поінформованість людей про хід реформ, навчання керівних кадрів і фахівців – пріоритетні задачі.

Історії успіху громад, кращі практики, законодавче супроводження реформ, експертна оцінка - це те що можемо завдяки Програмі РЄ отримати для більш вдалого перебігу реформ в Україні. Європейська Хартія місцевого самоврядування крок за кроком має бути впроваджена в наше життя».

Джерело: http://oblrada.kharkov.ua/