650x480 toheight 100 images djmediatools 32353559643 13daccc080 o28 лютого 2017 року у Брюсселі в Комітеті Регіонів ЄС обговорювали роль місцевих і регіональних влад в запобіганні корупції та просуванні ефективного управління. У дискусії взяв участь президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Підсумки конференції він резюмував у своєму коментарі.

«Корупція - це явище, що присутнє в усіх країнах, але характер та масштаби різні. Помилково вважати, що з передачею повноважень і фінансових можливостей з центрального рівня на регіональний, субрегіональний та місцевий у прямій пропорції збільшуються загрози зловживань. Децентралізація - це не децентралізація корупції. На місцях зростає відповідальність, як народних обранців, так і працівників виконавчих апаратів, насамперед, перед тими, хто їх обирав і щоденно спілкується з владою», - зазначив Сергій Чернов.

Він також виокремив напрями боротьби з корупцією, які, на його думку, залежать від постійного діалогу влади та громадян:

«Позитивні приклади, кращі практики необхідно розповсюджувати і запроваджувати в публічному управлінні. Щоб люди не втрачали довіру до політиків і до політики, слід максимально залучити їх до обговорення, прийняття рішень та їх реалізації, забезпечити прозорість і публічність ухвалення рішень місцевою владою. Чи то Кодекс поведінки з політичної доброчесності народних обранців, чи то Концепція боротьби з корупцією, - вони можуть залишитися гармонізованою вітриною стандартів, якщо ми не формуватимемо нового ставлення у суспільстві до проявів корупції.

Ухвалюючи будь-який документ, слід прогнозувати та вибудовувати механізм його впровадження; забезпечити моніторинг, використовуючи сучасні цифрові технології та засоби зв'язку, удосконалювати працю (насамперед, навчаючи) народних обранців, фахівців органів місцевого самоврядування».

Президент всеукраїнської Асоціації органів місцевого самоврядування наголосив:

«Знання та навики усіх, хто працюють у сфері публічних послуг, незалежно від статусу, мають неодмінно відповідати очікуванням громадян.

Рівень економічного розвитку, діловий клімат, успіх у залученні інвестицій, як і формування європейських цінностей напряму залежать від рівня корупції. Регіональну та місцеву владу необхідно зміцнювати в питаннях протистояння проявам корупції».

Джерело: http://association.kharkov.ua