650x480 toHeight 100 images djmediatools 057.jpg.51Голова районної ради Володимир Птишник взяв участь в урочистих зборах Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області з нагоди її 10-річчя, які вібдулись 16 травня у Зміївському районі.

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов  розповів про створення об'єднання та результати десятирічної спільної діяльності.

"Першим кроком до нашого об'єднання було рішення Харківської обласної ради від 26 грудня 2006 року та загальні збори засновників Асоціації, якими виступили також Балаклійська, Красноградська,  Кегичівська, Валківська районні ради та Куп'янська міська рада.

8 травня 2007 року Асоціація була зареєстрована та стала першою в Україні обласною асоціацією ОМС", - звернувся до витоків Асоціації Сергій Чернов.

"Щороку Асоціація проводить 5-6 загальних зборів, за весь період розглянуто понад 500 питань щодо діяльності громад,  та розвитку місцевого самоврядування. Більшість зборів проводиться на базі районів, що дозвлоляє обмінюватись кращими практиками", - зазначив Сергій Чернов.

Він розповів про практичні результати: Асоціація розробила та ухвалила (17 серпня 2012 року)  типовий Кодекс етичної поведінки депутатів та посадових осіб органів місцевого самоврядування Харківської області, а також Типовий регламент районної ради. Кодекс отримав схвальну оцінку Ради Європи.

За участі Асоціації підготовлені пропозиції щодо проекту Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні,  що був затверджений Кабміном 1 квітня 2014 року.

За словами очільника, Асоціація  роз'яснювала Закон України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" та брала участь у підготовці проекту перспективного плану формування громад області.  На сьогодні вже утворено 5 громад: Старосалтівська Вовчанського району, Чкалівська Чугуївського району, Мереф’янська та Роганська Харківського району, а також Нововодолазька об’єднана громада.

650x480 toHeight 100 images djmediatools 235.jpg.10Також Асоціація сприяє запровадженню в області проектів в рамках Закону «Про співробітництво територіальних громад». В області підписано три таких договори: у Великобурлуцькому, Близнюківському та Ізюмському районах.

Голова Харківської обласної ради розповів про успішні ініціативи, які впроваджуються разом з Асоціацією. Зокрема, про обласні конкурси: міні-проектів «Разом у майбутнє», літературний ім.О.С.Масельського,  на визначення кращого працівника місцевого самоврядування, а також «Місцеве самоврядування – це ми!» для стимулювання молоді до активності.

Сергій Чернов наголосив, що досвід першої в Україні обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Харківщини виявився позитивним і тому був запозичений в інших регіонах. На сьогодні у складі Асоціації 456 рад, що є 96% від загальної кількості місцевих рад регіону.