DSCN7135Матеріали газети "Вісті Красноградщини" від 28 липня 2017 року.

Такий сумнів висловлюють деякі місцеві жителі. У Наталиному триває дискусія щодо створення об’єднаної територіальної громади (ОТГ) з центром у їхньому селі. Частина людей підтримує цю ідею, інша навпаки виступає за приєднання до Краснограда. Тут уже двічі з цього приводу відбулися громадські обговорення. Сесія сільради ухвалила рішення про об’єднання територій Попівської, Кобзівської та Наталинської громад. Відповідні документи направлено на розгляд експертів при облдержадміністрації. Ініціативна група селян вимагає перегляду цих ухвал. У вівторок, 18 липня, активісти зібралися неподалік приміщення сільської ради. Свою позицію вони аргументовано пояснили представникам місцевих ЗМІ.

На збори зійшлося майже 14 осіб. Переважно люди пенсійного віку. Представників місцевої влади не було.

— Шостого липня в нашому селі вдруге відбулося громадське обговорення щодо об’єднання, у протоколі зазначено, що участь у ньому взяли 87 осіб, «за» проголосувало — 46, утримався — 1, частина не висловилася, бо залишила зібрання, оскільки їхню позицію ніхто не хотів слухати, — говорить представниця ініціативної групи Галина Буйленко. — У нашій громаді майже чотири тисячі мешканців. Хіба можна ухвалювати таке знакове рішення, спираючись на голоси невеликої групи людей?!

Ініціатори зібрання стверджують, що насправді рішення підтримали ще менше громадян, ніж записано в протоколі. Та довести це вони не можуть.

— Багато людей розділяють нашу позицію, однак донести свою думку в них просто не було можливості, — додає Надія Краснік. Сама жінка зареєстрована в Краснограді, хоча з 1979 року постійно мешкає в Наталиному. — Оголошення щодо проведення громадських слухань вивішують лише в цент­рі села — біля сільради, у школі. Зокрема, на вул. Миру його не було. Не дивно, що чимало односельців дізналися про збори уже після їх завершення. Такі повідомлення треба розміщувати на шпальтах місцевої преси, як, наприклад, це роблять у міськраді.

На думку Н. Краснік, має бути одна громада на Красноградщині — з центром у місті, адже там зосереджена необхідна інфраструктура. Об’єднання повинно сприяти поліпшенню добробуту населених пунктів. Натомість у Наталиному для цього немає необхідних ресурсів.

— На посаді сільський голова Віолета Боровська працює вже не першу каденцію, проте за роки її правління нічого істотно не змінилося, — продовжує діа­лог Тетяна Удовиченко. — Окремі «дірки» латаються тільки під вибори, далі все стихає. Так, збудували церкву. Зате поруч демонтували кіоски, які давали робочі місця. Поряд із храмом знаходиться й напівзруйнована будівля клубу. Останніми роками він перетворився на прихисток для наркоманів та інших асоціальних елементів. Під час громадських обговорень В. Боровська обіцяє, що після об’єднання ми будемо в «шоколаді». Цікаво, яким чином? Адже жодних звітів у цифрах і фактах про виконану роботу та плани на майбутнє ми ніколи не чули. У депутатах у неї — лише «свої люди». Водночас наші звернення нерідко залишаються без уваги. І щодо Будинку культури також.

— Поняття «громади» та «спроможної громади» різняться, — долучається до розмови Валентина Бацагула, яка мешкає на вул. Молодіжній. — Вирішальним тут є фактор економічної доцільності. Законодавство визначає, що адмінцентром ОТГ обирається населений пункт, який має розвинену соціальну інфраструктуру. Вона включає заклади медицини, освіти, культури та представництва інших служб. Усе це в повному обсязі є у Краснограді, а в Наталиному — ні. Рівень надання послуг населенню у нас також гірший. Хоча сільський бюджет майже такий, як і міський, порядку там більше. Хочеться, щоб все до ладу було й у нашому селі.

В. Бацагула повідомила, що ініціативна група збирає підписи на підтримку рішення про об’єднання з центром у Краснограді. Петицію вже підписали жителі 100 дворів. Люди вимагають знову провести громадські слухання за участю широкого кола учасників. Відповідні звернення ініціатори направили до райради, РДА та облдержадміністрації. Вони сподіваються, що ці інстанції виступлять як третейський суд і допоможуть сторонам знайти вихід із конфлікту.

Що з цього приводу думає керівник громади, запитали в Наталинського сільського голови Віолети Боровської.

— Коли йдеться про таку важливу тему, як об’єднання громад — це нормально, що думки учасників розмови різняться, — зазначила вона. — У законі не прописана пропорційність участі мешканців в обговоренні чи голосуванні. Легітимним вважається те рішення, яке ухвалила більшість людей, присутніх на зборах. Про громадські слухання ми завчасно повідомляли жителів усіх сіл. Було розроблено графік зустрічей із населенням, який знаходився на дошці оголошень біля сільради, відповідні доручення отримали депутати, вчителі школи і класні керівники, які мали сповістити батьків учнів тощо. Таким чином ми інформували велику кількість громадян. У нас є фотоматеріали та протоколи зустрічей. Вони відбувалися у різних районах громади. Двічі, 11 квітня та 6 липня, загальні збори скликали у приміщенні місцевого НВК. Прийти і висловитися міг кожен. Хто винен у тому, що чимало людей знехтували цією можливістю?

За словами В. Боровської, розробкою протоколів рішень про створення ОТГ з центром у Наталиному за участю Попівської та Кобзівської сільрад займалася робоча група. Згодом її напрацювання та висновки підтримали не лише селяни, а й депутати, які, до речі, представляють інтереси всіх мешканців громади. Сільський голова наполягає, що діяла виключно в рамках чинного законодавства. Учасникам голосування пропонували зареєструватися, повідомити паспортні дані й телефон. Це робилося для того, щоб уникнути спекуляцій щодо підтасовки результатів голосування. Такий підхід полегшує роботу експертам, які перевірятимуть факт проведення слухань. Сільський голова визнала, що дехто відмовився від реєстрації. Та це справа кожного. В. Боровська також зауважила, що документація про об’єднання тепер знаходиться в експертній групі облдержадміністрації. Тож останнє слово в цій полеміці буде за експертами.

Наталія ЛАПТЄВА