Як отримати податкову знижку за навчання

 

Податковим кодексом України, передбачена можливість отримання податкової знижки. Це означає повернення частини коштів, сплачених платником податку на доходи фізичних осіб, зокрема на користь вітчизняних закладів освіти за здобуття професійної (професійно-технічної) або вищої освіти.

Податкова знижка дає фізичній особі право на перерахунок суми податку на доходи фізичних осіб, утриманої з його заробітної плати протягом всього звітного року. У результаті такого перерахунку фізичній особі може бути повернена частина утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Право на отримання такої знижки має сам студент у випадку, коли він має офіційний заробіток, з якого сплачує податки або його член сім’ї першого ступеня споріднення (мати, батько, дружина/чоловік, у тому числі усиновлювачі). Якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.

Також таку знижку можна отримати на оплату навчання дитини у дитячих садочках, гуртках, секціях, школах, тобто у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної або загальної середньої освіти.

Податкова знижка отримується в поточному році за минулий. Треба пам’ятати, що право на податкову знижку не накопичується та не переноситься на наступний рік. Тобто граничний термін подання податкової декларації для реалізації права на податкову знижку за 2020 рік – 31 грудня 2021 року.

Бажаючі отримати таку виплату повинні відповідати таким критеріям:

- мати громадянство України та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП), крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

- не бути приватним підприємцем;

-розмір річної заробітної плати повинен бути вище суми податкової знижки. Враховується заробітна плата із вирахуванням єдиного соціального внеску.

Для отримання податкової знижки необхідно подати до територіального органу Державної податкової служби України за місцем реєстрації платника податків заяву із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування та наступні документи:

- паспорт та РНОКПП особи, яка сплатила за навчання (якщо за навчання сплачує член сім’ї);

- копія паспорта (свідоцтва про народження) особи, яка навчається;

- податкову декларацію про майновий стан і доходи;

-довідку про заробітну плату за звітний період з обов’язковим включенням сум утримуваних податків;

- копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено вартість навчання та строк оплати;

- копії квитанцій (чеків, платіжних доручень тощо) щодо суми сплачених коштів за вказаний період;

- документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання сплачують батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб).

Податкову декларацію для отримання податкової знижки можна подати як особисто, поштою (з повідомленням про вручення та з описом вкладення), так і в електронній формі, скориставшись електронним сервісом «Електронний кабінет платника».

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

За більш детальною інформацією та необхідною консультацією або роз’ясненням, Ви можете звертатися до відділу «Красноградське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Красноград, вул. Бєльовська, 90, 3 поверх, каб.30, контактний номер телефону 7-05-29 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0 800 213 103.