Порядок оформлення права власності на земельний пай.

Власники нерозділених (невитребуваних) земельних ділянок або їхні спадкоємці повинні оформити право власності на свої паї до 1 січня 2025 року. У разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної ділянки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки відповідно до положень ст.13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)». Така невитребувана земельна частка (паю) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради за заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним. За позовом власника невитребуваної земельної ділянки (паю) або його спадкоємеців, у разі пропуску строку на оформлення права власності на земельну ділянку (пай) з поважної причини, суд може визначити додатковий строк для такого оформлення.

За змістом ч.2 ст.13 вищезазначеного Закону України невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості). Статус невитребуваних (нерозподілених) земельних ділянок набувають уже після проведення спорів стосовно розподілу земельних ділянок. В разі відсутності земель сільськогосподарських угідь колективної власності така земельна частка (пай) може бути виділена в натурі (на місцевості) за рахунок земель запасу комунальної власності відповідної територіальної громади (за наявності таких земель). Протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, сформовану з невитребуваної земельної частки (паю), забороняється передача її у приватну власність (крім передачі її власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцям).

Щоб зареєструвати право власності на земельний пай необхідно звернутись до органів місцевого самоврядування з документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) та заявою про виділення земельної частки в натурі на місцевості. За результатами розгляду зазначених документів орган місцевого самоврядування приймає рішення щодо виділення земельних часток (паїв) в натурі на місцевості. Крім того, необхідно буде звернутись до землевпорядної організації для розроблення технічної документації на земельну ділянку. Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. Потім необхідно буде звернутись до субєкта державної реєстрації прав або нотаріуса для проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку. Для одержання реєстрації прав заявник подає оригінали документів, необхідних для відповідної реєстрації та документ, що посвідчує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав.

За більш детальною інформацією та необхідною консультацією Ви можете звертатися до відділу «Красноградське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Красноград, вул.Бєльовська,90,3 поверх, каб.30, контактний номер телефону 7-05-29 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0 800 21 31 03.