Надрукувати
Новини

Розвиток країни насамперед починається з маленьких населених пунктів. Сучасні дитячі садочки, нове обладнання у школах та амбулаторіях, відремонтовані дороги, освітлені вулиці – це маленькі кроки, що наближають тебе, твого сусіда, громаду, а згодом усю країну до якісно нового рівня життя. Розвиток – це коли кожного дня ти бачиш, як покращується твій рідний край та маєш змогу власними силами зробити вклад до цього. 

Село Піщанка Красноградського району – гарний приклад того, що кожна людина має вплив. За декілька років плідної співпраці обласної, міської, сільської рад та численних громадських і міжнародних організацій, громада добилася значних покращень у сферах освіти, медицини, культури та спорту. Чимало ініціатив простих людей було підтримано та реалізовано, чимало маленьких та великих кроків було зроблено задля досягнення глобальної мети.

Сучасні умови у сільських школах та садочках - не міф.

Як приклад – Піщанський НВК. За декілька років заклад змінився настільки, що зараз його не впізнати на світлинах. Школярі мають змогу навчатися за допомогою сучасного мультимедійного обладнання, у дійсно Новій українській школі. Наразі у закладі налічується близько трьохсот учнів, в садочку – 80 вихованців. За словами голови сільської ради Світлани Кривенко, лише в 2018 році за кошти районного бюджету було придбано новий шкільний автобус, а радою виділено значну субвенцію у районний бюджет для Піщанського НВК. Вражає те, що впродовж лише трьох останніх років було проведено ремонт фасаду та повне облаштування обох поверхів школи.

Зміни торкнулися навіть наймолодших жителів Піщанки. З 2008 року у закладі дошкільної освіти Піщанського НВК працювало лише дві вікові групи, які відвідувало 40 дошкільнят. Але Піщанка – село велике, а тому місць у закладі катастрофічно не вистачало, та ще 70 діток у районі чекали своєї черги відвідувати садочок. У 2017 році було прийнято рішення створити дві додаткові групи, які відвідуватимуть ще 40 дошкільнят. Заклад мав приміщення, яке знаходилося у занедбаному стані та потребувало капітального ремонту. Тож почалася плідна робота. За допомогою місцевої, обласної влади та міжнародних партнерів вдалося реалізувати проект. Уже в 2018 році усі внутрішні роботи було завершено, і садочок нарешті був готовий прийняти діток. Одним із наймогутніших поштовхів у створенні груп стала підтримка Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у рамках проекту «Сприяння соціальній згуртованості внутрішньо переміщених осіб на сході України», який був реалізований за підтримки уряду Німеччини через Банк розвитку KfW.

Наразі дитячий садочок у селі Піщанка – це модернізований заклад з абсолютно новими меблями, обладнанням на кухню, сучасним медпунктом та розвиваючими іграшками для дітей. Більше трьох мільйонів гривень було виділено з районного та обласного бюджетів. Крім того, роботи не закінчуються, заклад продовжує розширюватися та покращуватися, аби у кожної дитини, що живе в селі, була можливість навчатися у сучасному та безпечному садочку міського, чи навіть європейського рівня.

Проте ці зміни сталися не лише за ініціативи влади. До покращення школи та садочку долучилася також небайдужі мешканці села, активісти. Їхня діяльність реалізувалася у створенні громадської організації «Відродження 3», яка вже третій рік поспіль бере участь у проекті «Разом у майбутнє» та спрямовує усі свої сили на покращення умов для дітей.

Амбулаторія для всіх.

Окрім навчально-виховного комплексу, гордістю села є Піщанська амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Кожного дня її послугами користуються сотні людей, загалом близько семи тисячі жителів навколишніх сіл – Піщанки, Зоряного, Покровського, Вишневого, Тишенківки, Новоселівки – є потенційними її потенційними відвідувачами. Раніше амбулаторії бракувало лікувальних пристроїв, а лікарі були обмежені у своїх діях через недостачу або застарілість професійного обладнання. Проте силами громади та за підтримки влади усіх рівнів у 2018 році було повністю обладнано стоматологічний, фізіотерапевтичний кабінети та лабораторію, тож мешканці сіл не вимушені добиратися до районної лікарні та можуть отримати медичні послуги в комфортних умовах близько до місця проживання. Окрім цього, з бюджету Піщанської сільської ради передано субвенцію на придбання автомобіля швидкої допомоги для Красноградської ЦРЛ.

Значні зміни починаються з маленьких кроків.

Вони не обов’язково потребують великих інвестицій та довгого терміну реалізації. Але їх можна помітити відразу. Чисті та відремонтовані дороги, освітлені вулиці, відсутність стихійних смітників – базові показники, яких бракує багатьом, особливо маленьким, населеним пунктам. Проте у Піщанці зміни помітні. Сільська рада постійно піклується про покращення благоустрою своїх територій. Літом молодь добровільно бере участь у толоках, наводячи лад біля смітників, на дитячих майданчиках, у сільському парку. Зимою за підтримки ТОВ «Надія» та «АГРОФІРМА» ПІЩАНСЬКА» село своєчасно розчищається від снігових заметів. Постійно проводяться роботи щодо утримання вулиць і доріг чистими та доглянутими. У 2018 році сільська рада, за підтримки районної та обласної адміністрації, виділила кошти на гейдерування та ремонтні роботи доріг комунальної власності, реконструкцію вуличного освітлення; постійно слідкувала за санітарним станом діючих магазинів, ліквідувала сміттєзвалища. В рамках проведення акції «За чисте довкілля» до прибирання території постійно запрошуються школярі та педагоги Піщанського НВК.

Змінам - бути. Головне - ініціатива!

Підготувала Виноградова Г.В.

школа1

школа 2

амбулаторiя

амбулаторiя 2

садочок1

садочок 2