Надрукувати
Новини

650x480 toHeight 100 images djmediatools img 9689.jpg.1Голова Харківської обласної ради, президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Сергій Чернов взяв участь у навчальному семінарі для депутатів, помічників депутатів та працівників виконавчого апарату Харківської обласної ради

До уваги присутніх були запропоновані питання перебігу децентралізації в Україні, її уроки та перспективи. А також про зміни у правовому регулюванні питань, пов’язаних з реалізацією повноважень органів місцевого самоврядування. 

Крім того, були розглянуті практичні питання реалізації повноважень депутатів, місцевих рад та  органів місцевих рад та розібрано законодавство про боротьбу з корупцією та особливості його застосування у сфері місцевого самоврядування. 

«Чотири роки тому була схвалена Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Отже можна підбити підсумки, аналізувати, що вдалося зробити, а що у перспективі потрібно здійснити, аби реформа не зупинялася», - зазначив Сергій Чернов, відкриваючи семінар. 

Голова обласної ради звернув увагу присутніх, що після внесення змін у 2015 році до Бюджетного та Податкового кодексів, бюджети регіонального та субрегіонального рівнів, а особливо в об’єднаних територіальних громадах, отримали додаткові можливості. А з ними й додаткову відповідальність. «За прогнозами експертів, обсяг коштів місцевих бюджетів у порівнянні з 2015 році, наприклад, зведеного бюджету Харківської області, збільшиться приблизно у два рази. Якщо брати окремі об’єднані громади, враховуючи їх особливості, обсяг цих коштів збільшується й до трьох разів», - сказав він. 

«Головною проблемою я бачу, й на цьому постійно наголошую, питання підготовки кадрів. Забезпечення органів місцевого самоврядування, особливо у сільській місцевості, підготовленими, досвідченими фахівцями, озброєними сучасними знаннями. Вже рік ми добиваємося, щоб парламент ухвалив Закон «Про службу в органах місцевого самоврядування». Минулого тижня його черговий раз «провалили». Це не припустимо, оскільки в результаті реформи зростає рівень відповідальності керівників, депутатів, фахівців виконавчих апаратів місцевого самоврядування», - підкреслив Сергій Чернов. 

Він також зазначив, що без уваги залишається питання реформування субрегіонального та регіонального – обласного та районного – рівнів відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування. «Багато зробивши на рівні громад, тут реформа призупинилася. Але вже створені спроможні громади, що охоплюють усю територію району. Таких громад у державі 20, одна з них у Харківській області – Коломацька. В результаті – на 90% конкуренція компетенцій між виконавчими органами районного рівня та громади. На жаль, не внесені зміни до Конституції України в частині місцевого самоврядування. Через ці зміни в Основному законі можна було б зафіксувати вже наявні досягнення, зменшити політичний тиск на реформу, закласти основу для формування належної нормативної бази», - вважає Сергій Чернов.

Джерело: http://www.oblrada.kharkov.ua/