Надрукувати
Новини

мед.округи

За участі депутатів обласної ради, фахівців медичної галузі, представників районів відбулося засідання робочої групи з питань впровадження в регіоні медичної реформи та формування госпітальних округів Харківської області. 

Олександр Галацан, радник голови облдержадміністрації, аргументував нинішню позицію щодо формування госпітальних округів на Харківщині, яка, за його словами, еволюціонувала у процесі обговорення, узгодження з центральною владою та водночас  у пошуку власної, оптимальної саме для Харківщини, моделі.

Як зазначив Олександр Галацан, «побудова структури госпітальних округів може стати підгрунтям для подальшої адміністративно-територіальної реформи». 

У цьому контексті в ході засідання повідомлялося, що Урядом взято курс на проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні у 2020 році. Відповідний закон ухвалюватиметься для кожної конкретної області, що має забезпечити ефективність реформи.

Щодо пошуку зручного для Харківщини варіанту розподілу госпітальних округів, повідомив Олександр Галацан, то за основу бралася наявність дорожнього сполучення, враховувався стан первинної медицини, а також були намагання врівноважити чисельність населення в округах. 

Зрештою, у моделі, яка пропонуватиметься для затвердження на пленарному засіданні облради передбачається створення семи госпітальних округів,  з них один округ відводиться на територію Харкова.

Домінуючими факторами при виборі цієї моделі була потреба зберегти мережу  медичних закладів, а також можливість дати людям обирати самостійно установи для лікування.

Бюджетна реформа, наголошувалося учасниками наради, передбачає посилення відповідальності органів місцевого самоврядування за розбудову інфраструктури і медичної допомоги на місцях. Оскільки Агенція здоров’я надаватиме на потреби округів 50-60% від необхідного обсягу коштів, органи місцевого самоврядування зі свого боку будуть змушені фінансувати частину, якої бракуватиме.  Від позиції місцевого самоврядування значною мірою залежатиме стан медичного обслуговування в районах.

Джерело: http://www.oblrada.kharkov.ua/