Надрукувати
Новини

750 300 3565Уряд вирішує питання пришвидшення процесу об'єднання територіальних громад в тих областях, що демонструють найгірші у країні показники. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час відкриття програми "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE) Агентства США з міжнародного розвитку USAID у вівторок.

Коментуючи питання, чому Харківська, Київська та Закарпатська області мають найменшу в Україні кількість об'єднаних територіальних громад, Голова Уряду зауважив: "Це, напевно, такий двосторонній рух, де, з одного боку, не вистачає місцевого лідерства, а з іншого боку, можливо, на рівні районів немає розуміння необхідності процесу".

Говорячи про Закарпатську область, Прем’єр-міністр зауважив, що Уряд займається питанням цього регіону і докладає зусиль для того, щоби допомогти закарпатським громадам об'єднатися.

"Вважаю, що ніхто не має права цьому перешкоджати", - підкреслив він.

Також буде зрушена з місця ситуація у Харківській області, зазначив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр навів приклад Тернопільської області, що є лідером з об'єднання територіальних громад. Він нагадав, що під час його головування у Верховній Раді Парламент був змушений приймати окремі зміни до закону, щоби дозволити вибори у таких громадах. За його словами, обласна рада пригнічувала процес об'єднання громад.

"Я розглядаю ці питання як виклик для нас більш ретельно займатися цими регіонами для того, щоб дати можливості їм бути успішними", - зазначив Голова Уряду.

Володимир Гройсман зауважив, що сьогодні між областями є конкуренція, що буде посилюватися.

Сильнішими у такій конкуренції будуть ті області, які мають більшість самодостатніх громад, що отримали збільшені бюджети, можливості і повноваження.

"Звісно, ті, хто є лідерами, будуть перемагати і в економічному плані, і в якості життя людей", - зауважив Володимир Гройсман.

Джерело: http://decentralization.gov.ua