Нарада ПТМ.1

За ініціативи голови районної ради Володимира Птишника була проведена нарада з питання сталого забезпечення тепловою енергією мешканців Красноградщини.

Як забезпечити тепло в оселях і знизити вартість послуг?

Відповідь на це складне запитання в процесі наради шукали керівники та представники комунальних підприємств і структурних підрозділів райдержадміністрації, радник голови РДА Валерій Кицюк, перший заступник міського голови Григорій Кревсун, начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Світлана Гонтар.

— Цього опалювального сезону почастішали скарги від населення на високу вартість послуг із теплопостачання, — зауважив, відкриваючи зібрання В. Птишник. — Це насамперед стосується багатоквартирних будинків. Призначених субсидій недостатньо для сплати рахунків. Люди хвилюються, що таким чином накопичуватимуть борги. Наше завдання — спробувати знайти вихід із цієї непростої ситуації.

Як пояснила С. Гонтар, соціальні норми, на основі яких розраховується державна допомога на оплату послуг, затверджуються Кабінетом Міністрів України. Щороку вони дещо знижуються. Так, із січня ц. р. ще на 20% зменшили норму на послуги енергопостачання. Є зміни і щодо теплопостачання. Якщо у 2016-му різниця між тарифом у тих, хто платить за лічильником і без нього, була мінімальною — 33, 13 грн та 33,73 грн за 1 кв. м відповідно, то тепер вона становить 31,86 і 41,26 гривні.

Водночас комунальники говорять, що зобов’язані виконувати санітарні норми теплопостачання. Менше постачати тепла вони не можуть. Ось ціна й «набігає».

Якщо у квартирах споживачів температура нижче необхідних + 18°, цьому також є свої пояснення. Найпоширеніша причина — самовільне втручання громадян у систему теплопостачання. Дехто без дозволу встановлює додаткові радіатори. Інші — підключать до загальної системи підігрів підлоги тощо. Ось і виходить — поки в одних оселях нічим дихати, в інших — люди мерзнуть. Трапляється це і через розбалансованість роботи стояків. Комунальники також визнають, що більшість обладнання котелень і зовнішніх мереж теплопостачання застаріло й потребує модернізації. Його заміна дозволила б знизити втрати.

Відповідно до чинного законодавства до серпня 2018 року всі багатоквартирні будинки мусять бути обладнаними приборами комерційного обліку тепла. Насправді — це один із шляхів ощадного використання енергоресурсів. Споживачів націлюють обирати з числа мешканців спільного житла відповідальну особу та укладати угоду з тепломережею. Вона дозволить мати доступ до лічильника й у разі необхідності регулювати його роботу. Практика показує помітну економію. У Краснограді її відчули жильці 10 будинків.

Також головою районної ради було підняте питання про тіснішу співпрацю підпрємства теплових мереж й житлово-ремонтного експлуатаційного підприємства з метою покращення якості роботи та зниження вартості послуг та запропоновано обрати кілька будинків, у яких склалася найскрутніша ситуація з розрахунками за тепло. Необхідно спільними силами фахівців провести налаштування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, відрегулювати роботу стояків, замінити забірну арматуру, утеплити труби в підвалах, вивчити питання оплати послуг з опалення місць загального користування, де проходять системи водопостачання та водовідведення.

Всі ми розуміємо проблеми житлово-комунальних підприємств, які накопичувалися роками, але їх потрібно  вирішувати як на державному  так і на місцевому рівні.