Надрукувати
Новини

imagesВ українській Вікіпедії розпочався конкурс статей та фотографій «ВікіХарківщина 2019» для співробітників та користувачів публічних бібліотек Харкова та Харківської області.

Конкурс має на меті зберегти та популяризувати знання про Харківщину через україномовний розділ Вікіпедії, оскільки у фондах бібліотек міст, районів та громад області є багато цінних матеріалів та видань, написаних місцевими краєзнавцями.

«Бібліотеки на основі цих матеріалів можуть повніше і якісніше представити інформацію про свій район, свою громаду, місто, містечко, село, а також його відомих людей в українській Вікіпедії, яка є одним з основних джерел інформації для користувачів інтернету», – говорить член організаційного комітету конкурсу Сергій Петров.

Організаторами конкурсу є Громадська організація «Вікімедіа Україна», Харківська обласна універсальна наукова бібліотека, Харківське обласне відділення Української бібліотечної асоціації за підтримки Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

«Участь у конкурсі можуть взяти бібліотекарі та будь-хто серед користувачів бібліотек. Проте читач обов’язково має до кінця конкурсу обрати одну бібліотеку та повідомити її про свою участь у конкурсі будь-яким способом, щоби його внесок можна було зарахувати до командного заліку цієї бібліотеки», – повідомила директорка Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки Наталя Шостко.

Для участі у конкурсі слід мати обліковий запис у Вікіпедії або зареєструватися у ній та започаткувати нову чи поліпшити вже наявну статтю з краєзнавчої тематики про Харківщину, або завантажити фотографії найважливіших адміністративних, культурно-освітніх об’єктів, пам’яток історико-культурної спадщини і природи, видів міст і сіл регіону, а також фотографії відомих людей чи керівників районів, громад, міст тощо. Всі статті мають відповідати критеріям значимості у Вікіпедії, базуватись на опублікованих у паперових чи електронних виданнях джерелах інформації і посилатись на них, не повинні містити фрагментів, дослівно скопійованих з книг, статей чи інтернету, а також дотримуватись нейтральної точки зору й не містити непідтвердженої у джерелах інформації. Фотографії учасників конкурсу мають бути зроблені ними особисто.

«Для бібліотек передбачена спеціальна номінація “Найактивніша бібліотека”. Переможців цієї номінації визначатимуть не лише за внеском у Вікіпедію, а й за способами популяризації конкурсу, залучення їх читачів до Вікіпедії та деякими іншими критеріями», – зазначає Сергій Петров.

Конкурс «ВікіХарківщина 2019» триватиме три тижні з 4 до 24 листопада включно. Переможці отримають призи із символікою Вікіпедії та відзнаки від Управління культури і туризму Харківської облдержадміністрації та Української бібліотечної асоціації.

Детально з умовами конкурсу можна ознайомитись на його сайті – wikikharkiv.wikipedia.org.ua.

Контактні особи для коментарів:

Петров Сергій Дмитрович, представник ГО «Вікімедіа Україна» у Харківській області: +38 067 532 1473, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Шостко Наталя Іванівна, директорка Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки: +38 057 731-14-35, +38 050 937 6130, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Для довідки.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні, і займається популяризацією вікіпроектів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, а також залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.

Матеріали з офіційного сайту Харківської обласної ради http://oblrada.kharkov.ua.