Надрукувати
Новини

Сергій Чернов, президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради під час Всеукраїнського круглого столу, присвяченого реформуванню місцевого самоврядування, презентував пілотний проект для чотирьох областей Сходу та Заходу України – «Моделювання адміністративно-територіального устрою у Донецькій, Луганській, Тернопільській, Харківській областях на новій територіальній основі».

Як зауважив Сергій Чернов, Харківщина і Тернопільщина обрані невипадково, оскільки вони представляють собою області, різні за географічним положенням, ментальністю, співвідношенням міського та сільського населення тощо. Донеччина і Луганщина, як ніякі інші регіони, потребують термінових змін на краще, нового територіального устрою та якісних практик врядування.

Говорячи про Тернопільщину, президент УАРОР розповів:

«Тернопільська область має 48 об’єднаних громад, населення яких складає близько 600 тисяч громадян. У той же час районний рівень залишається незмінним, навіть там, де територія району повністю співпадає з територією об’єднаної громади.

У Тернопільській області проведено перший круглий стіл за участі представників Мінрегіону, обласної ради, обласної державної адміністрації, районних рад, районних державних адміністрацій, ОТГ та голів міст обласного значення.

Обговорено існуючий стан адміністративно-територіального устрою у Тернопільській області, його недоліки, необхідності у кращому впорядкуванню та відповідності європейським стандартам. Також було розглянуто орієнтовні моделі територій районів».

12 грудня у Тернопільській області планується проведення другого круглого столу де буде представлено та обговорено запропоновану модель адміністративно-територіального устрою із урахуванням зауважень учасників першого круглого столу.

Характеризуючи Харківщину, Сергій Чернов зазначив, що у створених 17 об’єднаних громадах проживає понад 280 тис осіб:

«На Харківщині, за зверненням обласної Асоціації органів місцевого самоврядування, спільним розпорядженням голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації була сформована робоча група з підготовки пропозицій щодо об’єднання (укрупнення) районів.

До складу робочої групи крім представників обласної ради та обласної державної адміністрації, увійшли посадовці Мінрегіону, депутати місцевих рад керівники профільних вищих навчальних закладів, представники Національної академії правових наук та громадськості.

17 грудня у Харкові відбудеться перший круглий стіл, а у січні планується провести ще 4 круглі столи у Луганській та Донецькій областях».

Круглі столи, резюмує президент Української асоціації районних та обласних рад, проводитимуться з метою узагальнити, проаналізувати ситуацію у Західній та Східній Україні. А також на територіях областей, де запроваджено військово-цивільні адміністрації.

За результатами пілотного проекту буде напрацьовано проект Закону України по кожній із зазначених областей із урахуваннями усіх зацікавлених сторін.

Проте, проект планується завершити наприкінці січня 2019 року, а відтак виникає необхідність продовження проекту хоча б ще на 1,5 місяці для забезпечення належного та своєчасного опрацювання отриманих даних та пропозицій.

Важливо, щоб ініціатива щодо укрупнення районів в областях була місцевою, а не нав’язаною «згори». Тільки так можна урахувати усі нюанси, що існують на тій чи іншій території, та попередити можливі конфліктні ситуації.

В результаті зважене реформування районного рівня дозволить: уникнути конкуренції компетенцій між органами представницької влади різних рівнів та органів виконавчої влади; винести на районний низку питань, які громади не здатні вирішувати максимально ефективно (утилізація сміття, дороги, медична допомога другого рівня, служби з надзвичайних ситуацій, утримання спеціалізованих будинків-інтернатів, надання низки адміністративних послуг, представництва територіальних відомчих органів); забезпечити ефективне представництво інтересів громад.

650x480 toHeight 100 images djmediatools img 3611