Надрукувати
Новини

img4172Про реформу місцевого самоврядування говорив в ефірі програми «Коментарі» на телеканалі Р1 президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов

В Україні чотири роки реалізується реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Відбувається децентралізація. На думку Сергія Чернова, вже можна не тільки говорити про плани, декларувати наміри, а й аналізувати певні результати. «Завершується перший, у цілому, успішний етап реформи. Створено 865 об’єднаних громад, до яких увійшло майже 4 тисячі маленьких громад. Зокрема на Харківщині, створено 17 об’єднаних територіальних  громад. Діяльність більшості новостворених об’єднаних громад переконливо доводить, що нова модель, у тому числі нові бюджетні відносини, відкриває якісно більші можливості для розвитку. 

Тож, зараз потрібно утримати темпи проведення реформи. До наступних місцевих виборів у 2020 році повністю має бути сформований спроможний базовий рівень самоврядування – завершене об’єднання громад. Таким чином, завершити перший етап реформи й розпочати другий етап з реформування субрегіонального рівня врядування та територіальної організації влади – районів», - говорить Сергій Чернов. 

Він також повідомив, що Українська асоціація районних та обласних рад днями звернулася до керівництва держави, зокрема до Верховної Ради, про необхідність термінового прийняття законопроекту про засади адміністративно-територіального устрою. «Крім того, ми схвалили звернення, у якому закликали повернутися до внесення змін у Конституцію, в частині місцевого самоврядування, - розповів Сергій Чернов. - Зміни до Основного Закону потрібно вносити, щоб затвердити результати першого етапу реформи, та створити належні умови для розбудови сучасної європейської моделі врядування на районному та обласному рівнях».

Джерело: http://www.oblrada.kharkov.ua/