220320188

Управління праці та соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації повідомляє, що Міністерством соціальної політики України в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» за підтримки Світового банку розпочало пілотний проект з працевлаштування безробітних одержувачів державної соціальної допомоги та внутрішньо переміщених осіб «Рука допомоги».

Головна мета – вивести малозабезпечені сім’ї та внутрішньо переміщених осіб із стану бідності шляхом допомоги у працевлаштуванні або у започаткуванні власної справи. Проект дасть можливість безробітним взяти на себе відповідальність за власну долю і долі своїх сімей. Управління соціального захисту населення і центри зайнятості нададуть їм всебічну адміністративну та юридичну допомогу.

Для реалізації проекту в області прийнято розпорядження голови облдержадміністрації № 55 від 17.02.2018, яким затверджено склад комісії для вирішення питань реалізації проекту та затверджений перелік пріоритетних видів економічної діяльності у Харківській області для залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб.

Бажаючим започаткувати власний бізнес дається широке право вибору сфери підприємницької діяльності.

Учасниками пілотного проекту є непрацюючі працездатні особи з числа членів малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та внутрішньо переміщених осіб.

 

Залучення учасників пілотного проекту до роботи здійснюється державною службою зайнятості шляхом:

  • сприяння працевлаштуванню, в тому числі на нові робочі місця;
  • надання безвідсоткової фінансової допомоги на поворотній основі для організації підприємницької діяльності (далі — фінансова допомога);
  • пропонування участі в громадських роботах.

З метою участі в пілотному проекті зазначеним особам необхідно звернутися до управління соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації за адресою: м. Красноград, вул. Бєльовська 84, телефон (05744) 73802 та подати відповідну заяву, або до Красноградського районного центру зайнятості за адресою: м. Красноград, вул. Соборна 81-А.

Залучення до реалізації пілотного проекту осіб, які отримують соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям і доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідами віком до 18років, особами, які досягли80-річного віку, інвалідами I і II групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду, а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги, здійснюється за умови забезпечення установами соціального обслуговування або громадськими чи благодійними організаціями соціальними послугами членів малозабезпеченої сім’ї, які не здатні до самообслуговування та потребують постійної сторонньої допомоги.

Рішення про відбір учасників та вид участі у пілотному проекті (працевлаштування, участь у громадських роботах чи надання безвідсоткової фінансової допомоги на поворотній основі для організації підприємницької діяльності приймає комісія.

З кожним учасником пілотного проекту, щодо якого комісією прийнято рішення про надання йому фінансової допомоги, центром зайнятості та управлінням праці та соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації, укладається чотиристоронній договір терміном до 3 років.

Фінансова допомога безвідсоткова, на поворотній основі, видається одноразово після підписання договору шляхом оплати центром зайнятості витрат на закупівлю обладнання та матеріалів для організації підприємницької діяльності, передбачених його бізнес-планом.

Розмір фінансової допомоги складає до  64 тис. грн., що забезпечить новим підприємцям фінансовий старт для започаткування власної справи.

Якщо учасник пілотного проекту працевлаштовує в перший рік участі не менш як двох інших осіб із числа членівмалозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям чи внутрішньо переміщених осіб, або осіб, звільнених з військової служби після участі в антитерористичній операції, строком не менш як на два роки (занаправленням центру зайнятості) або сума сплачених у відповідному році податків перевищує суму фінансової допомоги, що повинна бути повернута за такий рік, фінансова допомога не повертається.

Важливо, що дохід за шість місяців, отриманий у період участі в пілотному проекті, не враховується під час призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.