Надрукувати
Новини

gromradio2042Верховна Рада України прийняла законопроект щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів (№5520). Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов у прямому ефірі Громадського радіо спрогнозував вплив закону на подальший розвиток громад в Україні.

На думку Сергія Чернова, ухвалення цього законопроекту – один з кроків, що сприятиме успішному та більш інтенсивному створенню самодостатніх громад.

«У радянські часи поділ на райони був штучним. Тож зараз може відбутися унормування природного тяжіння громад до тих чи інших центрів, які для них завжди були ближчими. Зміни меж районів відбудуться. Таким чином, виходимо на другий етап реформи, що передбачає зміну адміністративно-територіального устрою України. І до цього наші законодавці мають уже бути готові», - зазначив президент Асоціації Сергій Чернов.

Він також розповів про перспективи об’єднання громад на  Харківщині:

«У Харківській області створено 5 об’єднаних громад. 41 громада виступила з ініціативою, аби навколо неї об’єднувалися інші; 28 громад вже надали на це згоду; у 45% громад проводяться з цього приводу громадські обговорення. Взагалі ж, відповідно до Перспективного плану, в регіоні передбачається створення 58 об’єднаних громад. Вважаю, саме 2017 рік буде переломним для нашої області щодо нарощення темпів утворення самодостатніх громад», - переконаний голова Харківської обласної ради.

У розмові з ведучими програми «Громадська хвиля» Андрієм Куликовим і Дмитром Тузовим президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов акцентував увагу на незадіяному у повній мірі механізмі економічного зростання, який уже справляють чинні угоди про співробітництво громад: 

«У державі на сьогодні  зареєстровано 75 договорів про співробітництво, у них задіяно понад 380 громад. Найуспішніше ця практика впроваджена  на Полтавщині. На початку цього року Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області ініціювала старт потужної роз’яснювальної роботи. Адже це значний і невикористаний економічний потенціал громад. 

З восьми районів Харківщини ми отримали тринадцять проектних заявок, дуже різні проекти пропонуються. Першим планується укладення договору про співробітництво громад на Великобурлуччині: співпрацюватимуть 28 населених пунктів, у яких проживають майже 10 тисяч мешканців. Проект називається «Тільки разом зробимо село привабливим». Впевнений, співробітництво громад, створення ними спільних комунальних підприємств дозволить вже невдовзі отримати нову якість життя у сільській місцевості».

Сергій Чернов в ефірі програми "Громадська хвиля".

Джерело: http://oblrada.kharkov.ua