Надрукувати
Новини

650x480 toheight 100 images djmediatools 255.jpg.14Людмила Немикіна, віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, керівник Центру розвитку громад Асоціації 31 березня на Загальних зборах розповіла про донорські програми і можливості в контексті реформи децентралізації.

Державна фінансова підтримка місцевого самоврядування та регіонального розвитку цьогоріч передбачається на рівні 9 мільярдів гривень. Ці кошти отримають регіони України з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій та втілення інфраструктурних проектів.

На 2017 рік областям України передбачена державна підтримка:

- 3,5 млрд грн – з Державного фонду регіонального розвитку;

- 1,52 млрд грн – субвенція на розвиток інфраструктури ОТГ;

- 4 млрд грн – субвенція на соціально-економічний розвиток територій.

Порівняно з 2016 роком, державна фінансова підтримка місцевого самоврядування та регіонального розвитку зросте майже на 1,72 млрд грн. У  минулому році було виділено: 

- 3 млрд грн - з ДФРР;

- 1 млрд грн становила субвенція на розвиток інфраструктури ОТГ;

- 3,3 млрд грн – субвенція на соціально-економічний розвиток територій.

За рахунок ДФРР минулоріч було втілено 810 інфраструктурних проектів; завдяки субвенції на підтримку інфраструктури громад – 1383 проекти; за кошт  субвенції на соціально-економічний розвиток – 3711 проектів та 523 ОМС отримали кошти на проекти.

Окрім аспектів державної підтримки місцевого самоврядування, Людмила Немикіна детально зупинилася на грантовій складовій. Вона, зокрема, розповіла про гранти ЄС, USAID, Департаменту закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади (DFATD), Швейцарського бюро співробітництва (ШБС/SDC), Європейського банку реконструкції та розвитку, Шведського агентства міжнародного розвитку (Sida), Європейського інвестиційного банку.