децетралізація

Переважна більшість голів ОТГ  позитивно оцінює реформу децентралізаціїТакі дані були отримані у результаті соціологічного дослідження, яке провели Експертний центр «АСК Реформ» за підтримки швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та за участю Асоціації об’єднаних територіальних громад.

Дослідження проведене методом телефонного опитування. Участь у ньому взяли 254 голови сільських, селищних та міських об’єднаних громад з усіх регіонів країни. Нагадаємо, що на сьогоднішній день в Україні діє 413 об’єднаних територіальних громад.   

Висока загальна оцінка результатів реформи

Переважна більшість голів ОТГ відзначає правильність напрямку розвитку подій у своїх громадах (92%) і у процесах децентралізації (87%). Про те, що у результаті об’єднання громада здобула «позитивні» і «швидше позитивні» результати, сказали 54% і 32% опитаних відповідно. 9% голів ОТГ не відчули змін після об’єднання, і тільки близько 4% оцінюють результати об’єднання негативно.    

Цікавою є відмінність у сприйнятті реформи серед голів громад залежно від року об’єднання ОТГ. Так, майже всі голови громад, які утворилися 2015 року, оцінюють результати об’єднання як «позитивні» і «швидше позитивні» (сумарно – 98%). У громадах, що утворилися 2016 року, відсоток позитивних відповідей спадає до 89 пунктів. А в громадах, які утворилися поточного року, позитивну оцінку сумарно виказують лише 56% опитаних.   

«Це можна пояснити тим, що новоутворені громади поки ще не змогли повною мірою скористатися вигодами, що їх дає об’єднання. Водночас, більш «досвідчені» громади вже користуються плодами об’єднання на повну», – висловив свою думку Ігор Абрам’юк, директор із питань розвитку Асоціації об’єднаних територіальних громад.

Збільшення бюджетів, неврегульованість земельного питання 

Серед позитивних результатів об’єднання 47% голів ОТГ без підказок називають зростання фінансових ресурсів громади, і 39% – можливість вирішувати проблеми місцевого розвитку. Як негативні – 15,4% опитаних спонтанно називають додаткове навантаження на місцевий бюджет через передачу освіти і медицини. Однак при згадуванні з підказкою 95% голів ОТГ визначають як негативний результат неможливість розпоряджатися землями за межами населених пунктів.

Неможливість розпоряджатися землями на всій території об’єднаної громади назвали 95% опитаних також і у відповіді на питання щодо сфер, у яких громадам не вистачає повноважень. Тож «передати на місця управління землею та водними ресурсами» – таке завдання центральній владі на найближчий час формулює 28% опитаних. Це друге місце в переліку «завдань». На першому – завершення процесу децентралізації (50%), на третьому – надання фінансової підтримки (13%). Тільки 2% голів громад задоволені кількістю повноважень, які мають.

Капітальний ремонт країни

Цікавими є відповіді на питання щодо першочергових проблем, на які громади витратили збільшений фінансовий ресурс після об’єднання. Так, 52% голів ОТГ перш за все зайнялися ремонтом доріг і тротуарів, а також – поліпшенням роботи шкіл. Далі у відповідях – дитячі садки (32%), житлово-комунальне господарство (27%) і освітлення вулиць (26%).

«Голови об’єднаних громад почали з простішого: освітлення, благоустрій тощо. Надто мало уваги приділено розвитку місцевої економіки. Це підтверджує слова Прем’єр-міністра про те, що місцевий економічний розвиток має бути одним із ключових пріоритетів подальшого становлення об’єднаних громад», – прокоментувала дані Оксана Гарнець, керівник проекту DESPRO, одного з організаторів дослідження.

Основну роль у підтримці громад відіграє Кабмін  

Також дослідженням було відзначено цікаву закономірність щодо питання допомоги, яку ОТГ мають від різних установ: державних, місцевих і громадських. Так, 70% опитаних називають обласні адміністрації як такі установи, від яких вони відчувають підтримку найбільшою мірою. 49% опитаних такою установою назвали Кабінет Міністрів України, а 34% – обласні ради.

Однак, якщо подивитися відповіді на ці питання у розрізі, то буде видно, що «досвідчені» голови ОТГ (утворені 2015 року) взаємодію з Урядом називають найчастіше (72%), з новоутворених – тільки 29%. «Тобто з досвідом приходить розуміння, що основну роль у підтримці ОТГ відіграє не обладміністрації, а саме Кабінет Міністрів. Це – цікава закономірність», – відзначила Оксана Руда, виконавчий директор Експертного центру «АСК Реформ», одного з організаторів дослідження.

Повний звіт про результати дослідження можна переглянути ТУТ

Джерело: http://decentralization.gov.ua/