Надрукувати
Новини

семинар 1За ініціативою обласної ради громадською організацією «Нова енергія» спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області 30 червня у Кегичівському районі проведено перший з трьох семінарів-тренінгів на тему «Раціональне управління ресурсами видобувних регіонів Харківщини». У заході взяли участь голова районної ради В. Птишник, сільські голови Красноградщини та представники від районних рад Кегичівського, Первомайського та Нововодолазького районів.

Під час заходу експерти ГО «НОВА Енергія» розповіли про  раціональне управління ресурсами, механізми Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) для регулювання енергетичного сектору, основні етапи енергоаудиту будівель, розробку енергозберігаючих заходів та способи залучення коштів на їх впровадження.

У ході тренінгу представники органів місцевого самоврядування отримали рекомендації щодо розробки планів підвищення енергоефективності населених пунктів, ОТГ та районів, для реалізації яких починаючи з 2018 року можна буде залучати фінансові надходження у вигляді рентних платежів видобувних компаній, сплачені до місцевих бюджетів.

семинарНа практичній фазі обговорення питань сільські та селищні голови отримали методичні рекомендації щодо використання коштів, що надійдуть від рентної плати, у якості співфінансування при реалізації енергоефективних заходів та направлення цих коштів на впровадження технологій на базі відновлюваних джерел енергії для об’єктів соціальної інфраструктури сільських населених пунктів.

Як зазначила Олена Кулик: «Громади повинні бути готовими до використання коштів, що надійдуть до місцевих бюджетів від рентної плати за користування надрами. Очікувані податкові надходження у вигляді рентних платежів для окремих територій можуть стати суттєвим фінансовим внеском у вирішення місцевих соціально-економічних та екологічних проблем.

Тож вже зараз необхідно визначити пріоритетні напрямки розвитку соціально-економічної сфери своїх громад та готувати проектні пропозиції, щоб вже за період наступного року реалізувати необхідні проекти соціального та культурного розвитку».