Надрукувати
Новини
imag
 
«Всі через це проходять...
Б'є-значить любить......
Це нічого не змінить.......
Мені соромно.......
Я боюся.....»
Домашнє насильство завжди вважалось «приватною справою» сім'ї і лише впродовж останніх 40 років про цю проблему говорять, як про проблему цілого суспільства. Насильство в сім’ї є одним з найбільших порушень конституційних прав людини – права на життя та особисту недоторканість. Зазвичай існує широко розповсюджений міф, що насильство в родинах - це проблема тільки неблагополучних родин, і майже завжди сімейне насильство пов’язане з пияцтвом і бідністю. Однак насильство властиве для всіх соціальних груп і не залежить від економічного становища родини в цілому.
Жертвою домашнього насильства в основному стають жінки та діти. Найстрашніше те, що рамки сімейного насильства виходять за межі дому – і розширюють їх діти, які потерпають від насильства в сім’ї, скоюючи жорстокі вчинки щодо своїх однолітків. Жорстоке ставлення до дітей визнано однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини у світі.
Батьки мають враховувати інтереси дітей, а діти відчуваючи батьківське тепло, турботу любов, відповідають взаємністю. За даними соціологічних досліджень, 68% жінок зазнають знущання в сім’ї, з них чверть "як правило" або "часто" потерпає від побоїв, кожна десята дівчина зазнає постійного насильства, отже насильство в сім'ї — це "будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї, як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю".
Проблема фізичного насильства в сім`ї над жінкою характеризується гендерною спрямованістю. Жіноча стать страждає від домінування і агресії чоловіків, і таке явище зустрічається у багатьох культурах. Причому це вважається нормальним для суспільства, в якому відбуваються такі речі. У більшості випадків самі жінки - жертви побоїв навіть не думають про те, як боротися з домашнім насильством. Причинами терпінню насильства стають небажання втратити чоловіка, а разом з ним і соціальний статус, небажання ростити дітей без батька, фінансова залежність від чоловіка і багато інших. Для того, щоб перемогти реальне зло, його треба зазнати, відкрито обговорити проблему та шукати шляхи вирішення.
Рішенням Харківської обласної ради від 23 лютого 2017 року No 413 створено комунальну установу Харківської обласної ради «Кризовий соціальний центр для жінок». До центру приймаються жінки, які перебувають у складних життєвих обставинах та/або залишилися поза сімейним оточенням, та/або зазнали насильства та потребують соціально-психологічної адаптації.
Право на прийняття до притулку мають також жінки, які не досягли повноліття, які перебувають(перебували) у зареєстрованому шлюбі; діти – у разі їх прийняття до Притулку разом з матір’ю (або особа, яка її замінює); вагітні жінки, які не досягли повноліття.
Якщо Ви та Ваші діти стали жертвою насильства в сім'ї, Ви можете звернутися за додатковою інформацією щодо направлення та влаштування до «Кризового соціального центру для жінок» до управління праці та соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації, за адресою: 63304, Харківська область, м. Красноград, вул.Бєльовська, 84 або за тел. (05744)73802.
Безкоштовна національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства 0800 505 335 (зі стаціонарного), 386 (з мобільного).