Сьогодні у Харківській обласній раді відбулось засідання круглого столу «Перспективи формування нової системи адміністративно-територіального устрою Харківщини», який відвідав і голова районної ради Володимир Птишник.
Захід відбувся в рамках пілотного проекту «Моделювання адміністративно-територіального устрою у Донецькій, Луганській, Тернопільській, Харківській областях на новій територіальній основі», що реалізується Українською асоціацією районних та обласних рад у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та місцевого самоврядування та за підтримки Ради Європи.

img 7649.jpg.3

Сергій Чернов зазначив, що одним з пріоритетів, визначених Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, є формування спроможної територіальної основи для місцевого самоврядування, у тому числі на районному рівні. Мета удосконалення – підвищення ефективності управління суспільним розвитком на відповідній території.

«Однією з основних проблем залишається диспропорційний територіальний устрій та нераціональна територіальна організація влади, - каже голова обласної ради. – Існує конфлікт компетенції як між органами місцевого самоврядування, так і між органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади. Проблема знаходить своє відображення практично у всіх напрямках діяльності органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб».

img 7477.jpg.2

У контексті реформи місцевого самоврядування питання формування спроможних районів набуває все більшої актуальності. В Україні території вже 18 районів на 100% покрито об’єднаними територіальними громадами. Спроможні громади в таких районах керують ресурсами, надають більшість послуг населенню і несуть за це пряму відповідальність.

«Отже, першочерговими завданнями наразі є завершення процесу формування спроможних територіальних громад та затвердження нового адміністративно-територіального устрою на рівні громад та районів, тобто формування єдиного субрегіонального простору України», - підкреслив Сергій Чернов.

Сергій Чернов нагадав, що на звернення обласної асоціації органів місцевого самоврядування у Харківській області спільним розпорядженням голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації сформована робоча група з підготовки пропозицій щодо об’єднання (укрупнення) районів. До складу робочої групи, крім представників обласної ради та обласної державної адміністрації, увійшли посадовці Мінрегіону, депутати місцевих рад, керівники профільних вищих навчальних закладів, представники Національної академії правових наук та громадськості. Група працюватиме в рамках пілотного проекту.

img 7496.jpg.3

«Наше основне завдання на цьому етапі – не визначати завчасно кількість районів та їх майбутні межі. Потрібно осмислити, надання яких адміністративних послуг буде найбільш ефективним на районному рівні, які повноваження мають отримати райони, як прибрати конкуренцію компетенцій. Для цього необхідно провести аналіз відповідної частини законодавчого поля, щоб зрозуміти та надати пропозиції, які нормативні документи мають бути прийняті органами влади. Крім того, в процесі укрупнення районів потрібно врахувати такі аспекти, як транспортне сполучення, доступність районного центру для інших населених пунктів, особливості економічного та соціального розвитку територій», - наголосив Сергій Чернов.

На його переконання, саме районний рівень влади має взяти на себе цілу низку питань, які окремі громади будуть нездатні ефективно вирішувати самостійно, зокрема, утримання інтернатних установ, утилізація твердих побутових відходів, утримання установ охорони здоров’я вторинного рівня та інші.