Надрукувати
Новини

ТРУД

Трудові права під час карантину

Постановою № 211 від 11 березня 2020 року Кабінет Міністрів України запровадив карантин по всій території України з 12 березня до 24 квітня 2020 року. Впроваджені певні обмеження для громадян та юридичних осіб для попередження розповсюдження коронавірусу.

Відповідно до статті 84 Кодексу законів про працю та статті 25 Закону України «Про відпустки», працівнику надається відпустка без збереження заробітної плати лише за його бажанням. За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем, але не більше 15 календарних днів на рік.Термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період запровадженого нині карантину не включається у загальний термін, вказаний вище. Це означає, що на період карантину особа може перебувати у відпустці за власний рахунок, а через деякий час піти у ще одну таку відпустку.

Примушування до оформлення відпустки без збереження заробітної плати є порушенням чинного законодавства.Також, запровадження карантину, або відмова особи від відпустки без збереження заробітної плати не може бути прямим приводом до звільнення. Вичерпний перелік підстав для звільнення вказаний у Кодексі законів про працю (прогул, професійна непридатність, невиконання службових обов'язків, реорганізація чи скорочення тощо).

У разі незаконного звільнення працівники можуть звертатися з заявою в поліцію за ст.172 Кримінального кодексу України «Грубе порушення законодавства про працю».

Санкція статті передбачає покарання у виглядіштрафувід двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 - 51 000 гривень). Або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

Для отримання більш детальної консультації звертайтесь до відділу «Красноградське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Красноград, вул.Бєльовська,90,3 поверх, каб.30, контактний номер телефону 7-05-29 та за телефоном гарячої лінії 0800213 103