Надрукувати
Новини

Податкова знижка на навчання і як її отримати.

Податкова знижка- це витрати платника податків, пов’язані з придбанням товарів, робіт чи послуг на суму яких дозволено зменшити його річний оподаткований дохід. Громадяни України, які офіційно працевлаштовані та при цьому оплачують навчання мають право на компенсацію до 18 відсотків його вартості. Податкову знижку може отримати громадянин України з офіційно підтвердженим доходом, окрім приватних підприємців, який оплачує послуги середньо-спеціальної або вищої освіти за себе або непрацюючого члена сім’ї першого ступеня споріднення. Це- батьки, чоловік, дружина чи діти. Отримати відшкодування, тобто податкову знижку, за витрату на освіту зробленому в минулому календарному році можна до 31 грудня включно поточного року.

Які ж для цього необхідні документи: паспорт громадянина України; довідка про присвоєння ідентифікаційного податкового номера; довідка про доходи з місця роботи з загальною сумою за рік; копія договору з навчальним закладом; копії квитанцій, чеків, платіжних доручень про оплату послуг за навчання за звітний календарний рік; документи, що підтверджують ступінь споріднення (тобто свідоцтво про народження, якщо оплата за дитину чи свідоцтво про шлюб, якщо за чоловіка чи дружину) та податкову декларацію про майновий стан і доходи за звітний період за формою, затвердженою наказом міністерства фінансів України.

Який же порядок дій? Насамперед оплатити навчання та зберегти відповідні квитанції; отримати довідку про доходи з роботи за рік, в якому було здійснено оплату послуг за навчання; в наступному, після здійснення оплати послуги за навчання в календарному році, заповнити податкову декларацію про доходи з розрахунком суми очікуваної податкової знижки, банківськими реквізитами для зарахування суми податкової знижки; подати перелічений пакет документів до управління державної фіскальної служби за місцем вашої реєстрації; отримати податкову знижку через зарахування відповідної суми на ваш банківський рахунок вказаний вами у декларації. Якщо з боку органів державної фіскальної служби відсутні зауваження щодо поданих вами документів та декларацій про майновий стан і доходи, сума компенсації повинна бути зарахована на ваш банківський рахунок протягом 60 днів. Слід пам’ятати, якщо ви не скористалися правом на податкову знижку за звітний період податкового року, то таке право на наступний податковий рік не переноситься.

За більш детальною інформацією та необхідною консультацією Ви можете звертатися до відділу «Красноградське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Красноград, вул.Бєльовська,90,3 поверх, каб.30, контактний номер телефону 7-05-29 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0 800 21 31 03.