ПОТЕРПІЛИЙ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ

В наш час ніхто не захищений від вчинення злочину і нажаль багато громадян потрапляють в подібні ситуації. У разі вчинення злочину щодо Вас, необхідно звернутись до органів національної поліції із відповідною заявою.

Слідчий протягом 24 годин зобов’язаний внести відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань ( далі – ЄРДР) про вчинене кримінальне правопорушення. Перш за все, заявник, потерпілий має право на отримання документу, що підтверджуєприйняття і реєстрацію заяви про кримінальне правопорушення та отримання витягу с ЄРДР. Відмова слідчого в даній ситуації – це пряме порушення чинного законодавства та Ваших прав.Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, проте якщо так трапилось, то потрібно у десятиденний строк звернутись до слідчого судді в тому районі, де розташоване управління поліції зі скаргою на бездіяльність слідчих органів. Скарга подається безпосередньо до місцевого суду. Суд має постановити ухвалу якою зобов’язати слідчого внести відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Хто такий потерпілий та які має права?

Відповідно до статті 55 Кримінально процесуального кодексу України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Потерпілим є також особа, яка не є заявником, але якій кримінальним правопорушенням завдана шкода і у зв’язку з цим вона після початку кримінального провадження подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.

Права і обов’язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

Ви, як потерпілий, маєте право бути повідомленим про свої права і обов’язки, про що Вам вручається пам’ятка, маєте право вимагати роз’яснити дані права, подавати докази, звертатись з клопотаннями про проведення слідчих розшукових дій, заявляти відводи та ряд інших прав. Потерпілому мають повідомляти про кожен етап досудового розслідування та його ключові моменти. Також маєте право на подання цивільного позову, якщо, Вам завдано моральну та/або матеріальну шкоду.

За більш детальною інформацією та необхідною консультацією Ви можете звертатися до відділу «Красноградське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Красноград, вул.Бєльовська,90,3 поверх, каб.30, контактний номер телефону 7-05-29 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0 800 21 31 03.