1209293 599247556793497 1458705428 nНа це та інші запитання в ефірі Громадського радіо відповідав голова Харківської обласної ради, президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов.

Обговорюючи децентралізацію влади, стан об’єднання територіальних громад (ОТГ), Сергій Чернов розповів про прецедент, який відбувся в Україні:

«Сьогодні в державі є прецедент: створено 5 ОТГ, які повністю поглинули райони. Там уже немає повноважень районної ради, бо вона має представляти спільні інтереси громад. Там є тільки одна громада зі своєю радою і виконавчим комітетом. Немає також необхідності працювати районній адміністрації. Це підштовхує до другого етапу проведення реформи – зміни адміністративно-територіального устрою».

На запитання ведучого ефіру Андрія Куликова, яка тоді імовірність, що з’являться громади, які зможуть поглинути територію області, Сергій Чернов виключив таку можливість. Об’єднана громада, зазначає він, створюється з метою надання якісних послуг людям в усіх сферах. В масштабах єдиної громади  в регіоні це буде неможливо.

«Дискусія щодо зміни адміністративно-територіального устрою, - говорить Сергій Чернов, - вже почалася у стінах Верховної Ради. Щоб зробити усе правильно, треба змінити Конституцію України. Бо там чітко розписані повноваження базового рівня місцевого самоврядування, субрегіонального, тобто районного, і регіонального (обласного); визначено систему адміністративно-територіального устрою. Тож, треба внести зміни до відповідного розділу Конституції, а потім на їх виконання приймати закони».

Президент Асоціації розповів також про ініціативи, які пропонуються експертами:

«Пропонується ухвалити закон, який дасть змогу провести укрупнення районів, закладе інші основи адміністративно-територіального устрою. Але це, безумовно, суперечитиме чинній Конституції. 

В нас є вибір: або швидко рухатись, продовжуючи реформи, або зупинитися через відсутність політичної волі, необхідних 300 голосів народних депутатів, які можуть забезпечити голосування за зміни до Конституції.   Через неусвідомлення того, що це необхідно громадам, а значить, регіонам та державі. Хочеться донести до парламентарів терміновість і нагальність вирішення цього питання».

Джерело: http://www.oblrada.kharkov.ua/